måndag 30 maj 2011

Jordgubbar!

Finns det något man kan längta till som svenska, söta jordgubbar. Helst från eget land. Jag och Mamsen har kämpat i flera år med min jordgubbsdjungel. Orsak: egen kompost = massor av målla. Jodå, den är god i sallad. Men jag skulle kunna göra sallad till ett helt regemente.

I höstas la vi täckduk på alltihop. Snillrikt. Ogräsfritt. Jordgubbsfritt. Bladfritt. Det liksom ekar i de där hålen som är i täckduken. Inga plantor där. Eller har ni gömt er bredvid hålen. Tur att det finns fler plantor att stoppa i.

En större och mer hårdsmält jordgubbe finns det vid torget i Viljandi. Strax utanför Centrum Hotell. Nä, han på bilden är inte en av deltagarna på Textilresan :-)

Längtar vidare efter jordgubbar till Midsommar gör
/YvvePyvve

söndag 29 maj 2011

Vackra bärnstenar men inte i Estland!


Jag är mycket förtjust i bärnsten. Tänk att de legat där i tusentals år. Ibland inneslutande en insekt. Några droppar kåda som blir så vackert. Hade siktat in mig på att köpa något vackert. Men så berättar guiden att det finns inga bärnstenar på Estlands stränder. De är alla importerade. Alla är lurade :-( Men vackra är de som sagt. Detta är från ett skyltfönster på Domberget i Gamla Stan i Tallin.

Satt igår och kikade på de bärnstenssmycken jag har. De har kära Mamsen köpt till mej. Men inte här i Estland. För jag minns att hon berättade att de själva gick och letade på stranden. Kan ha varit i Polen. Där ska det också finnas fina stränder. Ett land vi inte tänker på som första semesterort. Men de är på G. Och lagom långt bort också.

Ha det så fint alla i cyberrymden!

/YvvePyvve

lördag 28 maj 2011

Ilon Viklands museum


Om ni besöker Haapsalu måste ni bara gå in på Ilon Viklands mueum. Det är hon som gjort de härliga teckningarna i Astrid Lindgrens böcker. I museet finns en mängd akvareller med alla de figurer vi älskar. Emil, Pippi, Madicken, Lotta..... Tyvärr fick man inte fota där inne så jag har inget att visa er.

Ilon Vikland är född i Haapsalu och bodde här tills hon var i 20-årsåldern. Då flydde hon med sin familj till Sverige. Där träffade hon senare Astrid Lindgren. Haapsalu ser ut som i Astrid Lindgrens böcker. Husens arkitektur, de sneda  staketen, syrénbuskarna, färgerna, ja allt. Det var som att kliva i  Bullerbyn och känslan av att Villa Villerkulla låg bakom nästa gatuhörn var stor. Ilons barndomshem ligger strax intill museet.

Må så gott! Glöm inte att ta era Krumelurpiller :-)

/YvvePyvve

torsdag 26 maj 2011

Rosa poncho i Tallin


När vi gick i Gamla Stan i Tallin såg vi ofta så söta skyltdockor. Det var både barn och vuxna med vackra stickade kläder. Lägg märke till sockarna som är stickade. Ponchon och mössan har vackra mönster och är i detta fallet maskinstickade. Gamla Stan i Tallin är som att gå tillbaka i historien. Smala gränder och små butiker med allehanda alster. Mycket hantverk, stickat, trä, smide och bärnsten. Fast bärnsten finns ju inte på de Estländska stränderna.

Sov Gott!

/YvvePyvve

onsdag 25 maj 2011

Vantar från Kihnu


Hej alla Vänner! Nu är jag tillbaka igen. Har varit på textil-resa till Estland och sett så mycket vackert. Är full av inspiration och idéer. Precis som om jag inte hade det förut. Men nu är det så det knakar i huvudknoppen av alla intryck.

Fotot är från en liten stuga på ön Kihnu. Ön ligger utanför Pärnu som ligger vid Estlands västkust en bit söderut. Gumman i huckle som visar broderiet är Ella. Henne kommer ni att få träffa fler gånger.

Kihnu är en liten ö ca 6*3,5 km. Ön var aldrig ockuperad av Ryssland så de kunde bevara sina traditioner väl. Alla kvinnor, även flickorna, bär sina vackra yllekjolar även till vardags.

Estland är känt för sina fina stickade vantar, sockor och tröjor. Här ett urval av alla vantar.

Ha en fin kväll!

/YvvePyvve