torsdag 28 juli 2011

Klänning till Minna!

Hej Vänner!

Hemkommen från årets stickstämma Önnestads folkhögskola känner jag mej full av lust och energi för att sy och sticka. Mina provlappar från kurserna kommer när de är klara :-)


En del annat har varit ivägen - Internet krånglar - jag har börjat jobba igen... MEN efter trädgårdsarbetet i dag så var det äntligen symaskinens tur. Ett blått tyg med små blommor får bli Minnas födelsedagsklänning. Knäppningen baktill var med inspiration från stickstämmans arbeten. Tyget köpte jag i början av 1980-talet då jag trodde att jag skulle handsy ett lapptäcke. Det skulle inte ens räcka till framsidan på en kudde...

Nu ska jag läsa vidare i Mayatestamentet

/YvvePyvve

måndag 18 juli 2011

Rottenros Trädgårdsfestival!

I många år har jag velat komma till Rottneros. Förra helgen var jag och  Traktormannen och svängde våra lurviga på dragspelsstämman i Ransäter. Myyyycket trevligt. Och nära till hands ligger ju Rottneros. Att det sen var trädgårdsfestival under helgen med framträdanden och annat gjorde ju inte saken sämre.

På scen i Rottneros var (givetvis) Hannu Sarenström :-) Men en aldrig sinande berättarglädje. Här framträdde också Lisa Syrén och Tina Ahlin.Underbar dag det också!

Nu regnar det över mitt nygrävda projekt. Sitter här och hoppas på uppehåll i eftermiddag så vi kan gjuta kanten till Dahlialandet. Foton kommer så klart.

Ha en fin och lagom regnig måndag!

/YvvePyvve

lördag 16 juli 2011

Ny rosenrabatt!

Hej Vänner!

Vissa växter vill inte trivas medans andra bara svämmar över. Känner ni igen er? I detta land har jag haft fem sorters klematis. EN av dem trivs bra. En polka. Storblommig. De andra har fört ett torftigt liv i flera år. Har försökt skugga rötterna med Japansk kärleksört och smultron. De har trivts utmärkt. Men klematisarna har bara varit tunna pinnar med bara nån enstaka blomma.

Sagt och gjort. Efter att ha varit i Rosariet i Jönköping så bestämde jag mej. Rosor ska det bli. New Dawn vet jag trivs här så det satsar jag på. Käre Mamsen följde med till handelsträdgården och detta blev resultat nummer ett.

En vanlig ljusrosa New Dawn, en vit New Dawn och en Rosarium Uetrecht (den mörkrosa). Här emellan ska jag flytta fram mina frösådda lavendel och nåt annat som jag inte vet än. Men först ska jag måla väggen och göra någon sorts spaljé. Så det ser fortfarande lite kalt ut.

Den färggranna rutan är ett helt annat land. Rosa delen av Staketlandet. De orangea liljorna är inte satta där. Jo, satta är de. Men inte köpta som orange utan som rosa. Men visst ser det häftigt ut. De får vara kvar.

Bäst nu att återgå till köket. Goda Vänner kommer om en timma och då blir det grillat av. Kvällen ser ut att bli fin och molnen visar lite blått emellan.

Ha en fin lördagskväll!

/YvvePyvve

fredag 15 juli 2011

Sytt till dockor och bebis!



Hej Vänner!

Idag har jag beslutat att byta namn på min blogg till YvvePyvves Trädgård och Design. Det är där jag hamnat efter alla blogginlägg. Och det är också namnet på det företag jag aldrig kommer att starta. Fast man vet ju aldrig :-)

Eftersom det varit några mindre soliga dagar så har jag bott vid min symaskin. Den röda dressen är till Bebis S. Minna, som för övrigt snart är tre, kallar henne Nina. Alla bebisar heter Nina. Jo, så är det. Säger hon och spänner sina kloka ögon i mej, den oförstående Mormodern. ALLA bebisar heter Niiiina. Så det så.

Vad passar väl bättre att ge till en 3-årig liten tjej om inte en docka?! Sagt och gjort. Jag knallade iväg till leksaksaffären och konstaterade att de flesta dockor där var ganska fula. De var inte värt sitt pris och jag undrar jag om de kommer att tåla små nyfikna fingrar och att bada med ankorna. Till sist föll jag för den här mjuka dockan med batteri (jo, jag ska sy igen därbak så Minna inte hittar batteriet). Två klänningar är färdigsydda och en dress håller jag på att sticka. Kanske hinner nåt mer. Tygerna är givetvis stuvar och fynd från second hand. Bandet i dressen var så gammalt att jag fick tvätta det i 60 grader för att få bort den röda överskottsfärgen. Måste var 40-50 år i alla fall. Ett riktigt fynd.

Eftersom det regnar även idag - och käraste Traktormannen är på jakt efter nya traktordäck och en gummislang - som ni märker har vi inte samma mål med våra shoppingresor - så fortsatte jag vid symaskinen. Har länge tänkt använda en favorittunika som mönster. Nu har jag - svipp svåpp - klippt ut fyra stycken efter detta mönster. Fantasicellerna snurrar och jag kan inte hålla mej. Fast så klart har jag inga långa dragkedjor. Visste ni förresten att blixtlåset - dragkedjan - är en svensk uppfinning?

Ha en fin dag vare sej det är sol eller regn!

/YvvePyvve

torsdag 7 juli 2011

Upptäcksfärd där jag bor!


För några år sedan startade vi en Bygdegrupp.  Det är vi grannar hemomkring. Vi letar historiska uppgifter om våra fastigheter och torp som inte längre finns. Vid en cykeltur till ett av de äldre torpen hittade vi en packe gamla tidningar. Bland annat den här.

Vi har till exempel fördjupat oss i hur de indelta soldaterna levde. För er som inte prövat kan jag rekommendera att läsa om historien där du bor just nu. Det är mycket intressant. Från idag lägger jag till en etikett. Bygdeforskning.

Vad jag gjort sen sist? Varit ledig. Internettet har också varit ledigt. Min ledighet har bestått mest i att gräva och måla. Internettets ledighet har bestått i att göra mej förbannad. Men just nu kom jag ut en stund och kan bara tala om att jag lever och inte har glömt er. Sitter med öm rygg och har lagt spaden för dagen. Ska ner till symaskinen och sy något rött som ni får se en annan dag.

Ha en solig och fin torsdagskväll!

/YvvePyvve