lördag 13 november 2010

Att få säga vad man vill!

Hej!

Vill visa er hur fint jag har i mitt ena fönster på kontoret. Julkaktusen blommar för fullt. Trots att jag flyttat den från varma köket till kyliga fönstret. Det var en chansning. Men jag vet att den hade blommat över snabbare om det stått kvar i varma köket. Å nu kan jag njuta av den hela arbetsdagen. Som ju är långt längre än fritidskvällen.


I tidningen Tempus läser jag att Nu har journalister och allmänhet fått nog. I Ryssland har sedan nyår åtta journalister mördats och fyrtiotalet misshandlats. Journalisterna i Ryssland lever farligt. Här finns varken yttrandefrihet eller tryckfrihet. De som mördas får skylla sig själva - tyckte allmänhet och övriga journalister. De som mördades hade tagit i för mycket. Tyckt för mycket. Varit för uppkäftiga.

Men nu har det hänt. En helt vanlig journalist på en ansedd tidning har blivit mördad. Nu reagerar hela kåren. Händer det honom så kan det hända oss. Det kan hända mig. Till och med president Medvedev förkastar det hela. En modig grupp journalister höll en tyst demonstration utanför Moskvas polishögkvarter Petrovka 38. De mötte inget motstånd.


Det är inte så långt till Ryssland. Lägg Sverige ner och lika långt upp som du har Boden så kommer du långt öster ut ända in i Ryssland. Ändå så annorlunda. Här sitter jag och skriver på min dator. Får tycka vad jag vill. Får skriva vad jag vill. Vi har världens äldsta yttrandefrihetslag. Vårda den. Men tänk på att ha fakta för vad du tycker. Tänk på att inte såra någon.

Har någon annan en avvikande åsikt så försök inte övertyga denna om att han eller hon har fel. Ta upp en dialog och fundera över varför personen har just denna åsikt. Vad har hon med sig i bagaget av erfarenheter och kunskap. Kanske är det du som har fel? Kanske har båda rätt? Det är inte alltid allt är svart eller vitt. Det viktiga är att alla ska få ge uttryck för sina åsikter utan att bemötas med våld.

Kram på er alla!

/YvvePyvve

3 kommentarer:

Lisa-Maja sa...

Hej!
Du har så rätt, vi måste få tycka och vi måste respektera varandras åsikter,vi behöver inte dela dem, men alla har samma rätt till åsikt.

Trevlig helg!
/lisamaja

Pärlmudden sa...

Helt rätt! Det är så viktigt att respektera andras åsikter, men man får inte tvinga andra till att tycka lika som en själv!
Hoppas du har det gott trots regnet!
Vet du förresten när nästa stickcafe på vuxenskolan är??
KRAM KRAM

Sussry sa...

Så är det. Alla måste få ha sin åsikt.
Vacker kaktus!